Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Thursday, April 26, 2012

Tuai Rumah mesti berani hadapi pembangkang - Penghulu Delie


Caption: TEGAS...Penghulu Delie ketika menyampaikan ucapannya pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Rumah Suntat, Sebangkoi Jaya, Simunjan baru-baru ini.

SIMUNJAN, Rabu (18 April) – Tuai Rumah disaran agar berani berhadapan dengan kehadiran pihak pembangkang di rumah panjang mereka lebih-lebih lagi ketika menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) dalam masa terdekat kelak.

Penghulu bagi kawasan Batang Kiba Simunjan, Delie anak Jumbu menegaskan perkara ini apabila terdapat Tuai Rumah yang melarikan diri dari rumah panjang mereka kerana tidak mahu menerima kehadiran pihak pembangkang di situ.

“Anda (Tuai Rumah) tidak harus melarikan diri ke Kuching atau ke lain-lain lokasi hanya disebabkan pihak pembangkang datang dan mahu berkempen di rumah panjang anda sendiri.

“Tuai Rumah harus berani berhubung perkara ini. Beliau tidak akan mengetahui apa yang dilakukan oleh pihak pembangkang terhadap anak buah di rumah panjangnya sendiri jika melarikan diri sebelum itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat yang berlangsung di Rumah Suntat anak Galang, Kampung Sebangkoi Jaya, Simunjan baru-baru ini.

Selain itu para Tuai Rumah kata Deli juga perlu mengambil kesempatan terbabit untuk mengadakan sesi debat atau soal jawab terhadap pihak pembangkang berkenaan selepas itu.

“Justeru jika mereka (pihak pembangkang) datang ke rumah panjang maka Tuai Rumah itu sendiri perlu mengambil peluang untuk bersoal – jawab dengan mereka mengenai pelbagai isu berkaitan di kawasan mereka,” katanya.

Terdahulu Majlis Pemimpin Bersama Rakyat yang berlangsung di Rumah Suntat anak Galang, Kampung Sebangkoi Jaya, Simunjan ini telah dirasmikan oleh Ahli Parlimen Sri Aman iaitu Masir Kujat.

Hadir sama pada majlis berkenaan ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Balai Ringin, Snowdan Lawan, Pegawai Jabatan Hal Ehwal Khas Parlimen Sri Aman, Whelton Lumpoi, Penghulu Pelie Jumbu, Penghulu Ali Danjie dan para Tuai Rumah di situ.

Masir mengumumkan peruntukan bernilai RM5,000 dan RM3,000 kepada JKKK serta biro wanita rumah panjang tersebut begitu juga dengan Snowdan yang mengumumkan nilai peruntukan sama bagi rumah panjang terbabit.

Tamat.

No comments:

Post a Comment