Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Tuesday, April 17, 2012

Pesara tentera raih rezeki dari koko


Caption: SIBUK...Ngumbang bersama ahli keluarganya ketika sedang sibuk membelah dan mengeluarkan isi koko di rumahnya kelmarin.

SIMUNJAN, Sabtu (14 April) – Bersara daripada perkhidmatan kerajaan tidak semestinya perlu bergantung kepada elaun pencen hanya untuk menyara keperluan hidup keluarga masing-masing.

Ada di antara golongan individu terbabit akan mengambil kesempatan untuk meraih pendapatan tambahan iaitu bekerja dengan syarikat swasta atau menubuhkan perniagaan sendiri selepas itu.

Manakala golongan pesara kerajaan  yang memiliki tanah di kampung halaman pula akan bertindak untuk menceburi bidang pertanian komersial seperti penanaman lada, getah atau sawit bagi mempertingkatkan pendapatan isi rumah mereka.

“Tanaman koko saya sudah mula membuahkan hasil secara berterusan semenjak ia mula ditanam di belakang rumah semenjak tiga tahun lepas,” kata seorang pesara tentera, Ngumbang Aron, 56, dari Rumah Gana, Kesindu, Simunjan.

Walaupun harga belian koko untuk satu kilogram masih dianggap rendah pada masa sekarang namun beliau berpendapat bahawa tanaman komersial tersebut mempunyai kelebihannya yang tersendiri berbanding tanaman komersial yang lain.

Tanaman koko kata Ngumbang dapat mengeluarkan hasil secara berterusan selagi ia dijaga dengan baik berbanding dengan tanaman lada yang hanya dapat memberikan hasil bagi sekali tuaian untuk satu masa.

“Getah pula tidak dapat dipotong ketika musim hujan. Walaupun harga belian koko masih berada pada paras RM4 sekilogram berbanding getah (RM8 sekilogram) dan lada hitam (RM17 sekilogram) namun ia tetap mempunyai kelebihannya tersendiri.

“Nilai mungkin tampak rendah namun jika ia dikumpul untuk sekali jualan saya yakin ia akan memberi keuntungan yang cukup besar kepada mana-mana penanam koko yang bertindak sedemikian selepas ini,” katanya.

Terdahulu buah koko yang sudah masak akan dipetik daripada pokok dan seterusnya dibelah untuk membolehkan bijinya dikumpul sebelum ia dibiarkan di dalam guni selama tiga hari.

Isi yang meliputi biji koko akan mulai mengecut setelah disimpan di dalam guni dan seterusnya dijemur di bawah kepanasan matahari selama beberapa hari sehingga ia menjadi kering.

Rata-rata para penanam koko akan mula menjual biji koko yang sudah kering ketika hasil terkumpul mencecah antara lapan hingga 16 kilogram atau akan menjualnya bila sudah mencecah sebanyak 200 kilogram (satu guni baja bersaiz besar).

Tamat.






No comments:

Post a Comment