Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Thursday, July 19, 2012

Rayong kesal bekas pemimpin Iban pecah-belahkan perpaduan rakyat


Caption: SIMBOLIK...ADUN Engkilili, Dr Johnnical Rayong (tengah) bersama Ahli Parlimen Lubok Antu, William Nyalau (kiri) ketika bersama tetamu khas memotong kek sebagai simbolik perasmian Majlis Merarau SK Nanga Entalau kelmarin.

ENGKILILI, Khamis (19 Julai) – Tindakan bekas pemimpin Barisan Nasional (BN) kaum Iban yang dilihat bersekongkol dengan pihak pembangkang untuk memecah-belahkan berpaduan penduduk di kawasan luar bandar Parlimen Lubok Antu amatlah dikesali.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Engkilili, Dr Johnnical Rayong Ngipa meluahkan perkara ini ketika berucap pada Majlis Merarau di Sekolah Kebangsaan (SK) Nanga Entalau, Ulu Skrang, Engkilili kelmarin.

Beliau mendakwa bahawa bekas pemimpin Iban terbabit iaitu Jawah Gerang telah bersekongkol dengan pihak Parti Pekerja Sarawak (SWP) untuk mencaci barisan pemimpin BN ketika berkempen di Lubok Antu sebelum ini.

“Tindakan bekas Ahli Parlimen Lubok Antu bersama SWP itu telah menyebabkan berlakunya perpecahan dikalangan penduduk Dayak di kawasan luar bandar Parlimen Lubok Antu pada masa sekarang.

“Tindakan tersebut tidak wajar memandangkan sebagai bekas pemimpin Iban, Jawah sepatutnya membantu kerajaan membangunkan taraf hidup penduduk Dayak di situ dan bukannya meruntuhkan ikatan perpaduan di antara mereka,” katanya.

 Selain itu Rayong juga mengingatkan Jawah bahawa SWP telah mempergunakan dirinya untuk kepentingan politik parti pembangkang itu sendiri dan bukannya demi pembangunan hidup penduduk Lubok Antu.

Justeru beliau meminta Jawah agar berhenti bertindak demikian dan seterusnya bersama-sama kerajaan BN untuk membangunkan hidup penduduk di kawasan Parlimen Lubok Antu selepas ini.

Terdahulu majlis merarau ini telah dirasmikan oleh Ahli Parlimen Lubok Antu, William Nyalau Badak sambil disaksikan oleh Guru Besar SK Nanga Entalau iaitu Ismail Sili dan Yang Dipertua Persatuan Ibubapa Dan Guru sekolah terbabit, Tr Belli Rabong.

Nyalau menerusi majlis berkenaan turut mengumumkan peruntukan Projek Kecil Luar Bandar (MRP) bernilai RM5,000 kepada PIBG SK Nanga Entalau bagi tujuan kegunaan mereka.

Tamat.


No comments:

Post a Comment