Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Thursday, July 19, 2012

AY 17 Raja Bola Sri Aman
1. KAMI JUARA...Pasukan AY17 bergambar kenangan bersama tetamu jemputan khas setelah dinobatkan sebagai Raja Bola Sri Aman sebaik sahaja tamat Piala Liga Bolasepak Sri Aman – Naim di sini pada hari Ahad lepas.

2. TAHNIAH...Kapten Pasukan AY17, Abang Yahya Abang Sulaiman menerima Piala Piala Liga Bolasepak Sri Aman – Naim 2012 daripada Timbalan Presiden SAFA, Abdillah Majit sebaik sahaja berakhir kejohanan terbabit pada petang Ahad lepas.

- 17 Julai

Buat pertama kalinya dalam sejarah pasukan AY 17 telah berjaya meraih gelaran ‘Raja Bola’ Sri Aman apabila muncul sebagai juara Piala Liga Bolasepak Sri Aman – Naim 2012 yang berakhir di sini lewat petang Ahad lepas.

Pasukan pimpinan Afendi Narawi itu mengesahkan juara milik mereka setelah membelasah pasukan Penjara Sri Aman dengan jaringan gol 3 – 1 menerusi perlawanan terakhir yang berlangsung di Padang Kompleks Sukan Sri Aman pada jam 4.53 petang.

Ini kerana pasukan AY 17 hanya perlu mencatatkan keputusan seri atau menang dalam dalam perlawanan terakhir tersebut atau menyerahkan mahkota liga berkenaan kepada pasukan Shazmie Team sekiranya mereka tumpas di tangan pasukan Penjara Sri Aman.

Gol pertama perlawanan telah diperoleh pasukan Penjara menerusi sepakan penalti yang disempurnakan oleh Frankus Janeo pada minit ke-30 setelah pemain AY 17 iaitu Awang Zaidi Awang Razak menjatuhkan pemain Penjara iaitu Fauzi Bolhan di petak penalti.

Pasukan AY17 kemudiannya mengandakan asakan sehinggalah pemain Penjara iaitu Juen Nyun dilayangkan kad merah oleh pengadil, Awang Azian Awang Sulong kerana mengasari pemain AY 17 iaitu Hasba Hussein pada mint ke - 46 perlawanan.

Peluang penyamaan gol akhirnya menjelma pada minit ke-57 perlawanan buat AY17 apabila pasukan berkenaan dianugerahkan sepakan penalti setelah tendangan bola terkena tangan salah seorang pemain Penjara.

Pemain AY17, Mohd Zulfadli Tahir cuba menyempurnakan sepakan penalti namun terkena palang gol lawan sebelum Abdul Rahim Ahmad Daud bertindak pantas menyepak masuk bola berkenaan.

Badi terus menimpa pasukan Penjara Sri Aman apabila pemain AY17 iaitu Abdul Rahim menyepak masuk bola dari jarak dekat setelah menerima hantaran leret bola daripada Timoty James Amin pada minit ke-85 perlawanan.

Awang Rahim terus mencipta hatrik pada perlawanan berkenaan apabila menjaringkan gol ketiga pada minit ke-88 sehingga pengadil iaiti Awang Azian membunyikan wisel tamat perlawanan pada jam 6.37 petang.

Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Bahagian Sri Aman (SAFA), Abdillah Majit telah menyempurnakan sepak mula perlawanan dan seterusnya menyampaikan hadiah kepada pasukan-pasukan pemenang liga tersebut.

Kemenangan tersebut membolehkan pasukan AY17 meraih piala kejuaraan, pingat dan hadiah wang tunai bernilai RM5,000 setelah mengumpul 16 mata semenjak bermulanya kejohanan liga tersebut pada bulan Mei lepas.

Manakala itu pasukan juara tahun lepas iaitu Shazmie Team menduduki tempat kedua menerusi 15 mata dan memperoleh hadiah wang tunai bernilai 3,000 beserta dengan piala serta pingat.

Pasukan L.A FA (12 mata) yang menduduki tempat ketiga dalam kejohanan ini telah membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM2,000, piala serta pingat manakala pasukan Datila SL muncul pemenang tempat ke-4 dan membawa pulang hadiah bernilai RM1,000 serta piala.

Tiga buah lagi pasukan yang turut berentap dalam kejohanan liga bolasepak ini ialah Sokanjaya Sri Aman (tempat kelima, empat mata), Penjara Sri Aman (tempat keenam, tiga mata) dan JPAM (tempat ketujuh, tiga mata).

Hadir sama bagi menyaksikan perlawanan ini ialah Setiausaha SAFA, Zaidil Haji Ripin, Timbalan Setiausaha, Mas Shamshuddin dan ahli jawatanakuasa SAFA, Abang Noren Abang Naruddin.

Tamat.

No comments:

Post a Comment