Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Sunday, February 26, 2012

Penyampaian BR1M di Simunjan lancarCaption:

1. DOLLAH...Untuk persekolahan anak-anak

2. ALI...Ringankan beban

SIMUNJAN, Jumaat (24 Feb)  - Program pengagihan skim Bantuan Rakyat 1Malaysia atau BR1M kepada pemohon yang lulus di Majlis Daerah Simunjan (MDS) baru-baru ini berjalan lancar tanpa sebarang insiden yang tidak diingini berlaku.

Rata-rata penerima yang ditemui meluahkan rasa penghargaan dan terima kasih kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memberi bantuan sebanyak RM500 seorang kepada pemohon yang layak.

Dollah Semail, 42 dari Kampung Hijrah, Simunjan berkata dengan adanya bantuan BR1M maka ia sekurang-kurangnya dapat membantu beliau membeli peralatan persekolahan untuk anak-anaknya.

Beliau yang hanya bekerja sebagai buruh kasar sudah mempunyai seramai lima anak berusia antara satu hingga 16 tahun itu mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas bantuan tersebut.

Seorang warga emas yang turut menerima bantuan tersebut iaitu Haji Ali Bol, 82 dari Kampung Lubok Punggor, Simunjan pula berkata bantuan tersebut secara tidak langsung dapat membantu meringankan perbelanjaan seharian beliau.

Pemberian BR1M ini katanya sekaligus membuktikan bahawa kerajaan BN cukup prihatin terhadap kebajikan hidup penduduk dengan meringankan beban hidup mereka dari masa ke semasa.

Dalam pada itu, jurucakap Pejabat Daerah Simunjan ketika dihubungi memberitahu bahawa pihaknya telah mengagihkan BR1M bagi peringkat pertama kepada 3,012 orang penerima yang layak dengan jumlah keseluruhan mencatat nilai RM1,506,000.

Semua pengagihan tersebut telah disampaikan oleh Ahli Parlimen Batang Sadong, Hajah Nancy Haji Shukri dan Menteri Muda Pembangunan Usahawan, Datuk Haji Mohd Naroden Haji Majais dalam dua upacara yang berasingan di MDS, Simunjan sebelum ini.

Tamat

No comments:

Post a Comment