Caption:
1. UNTUK ALBUM...Suzana (tengah) ketika bergambar kenangan bersama ahli di
hadapan kuih tradisional sebaik sahaja
tamat program itu kelmarin.
2. MENYELERAKAN...Gambar menunjukkan
Kuih Jorong, Kacang Berempah dan Bubur Tiga Rasa yang telah berjaya
disiapkan oleh PPWS Kampung Hulu kelmarin.
SRI AMAN, Isnin (18 Jun) – Usaha pembangunan wanita diperhebatkan apabila
Persekutuan Perkumpulan Wanita Sarawak (PPWS) Kampung Hulu menganjurkan Program
Membuat Kuih Tradisional di kediaman Khamisiah Jolhi di Kampung Hulu, Sri Aman
kelmarin.
Pengerusi PPWS Kampung Hulu, Suzana binti Kassim berkata program yang
bermula dari jam 2 hingga 5 petang itu telah melibatkan penyertaan sejumlah 30
orang ahli PPWS terbabit.
“Program terbabit bertujuan untuk mendidik para ahli PPWS Kampung Hulu
mengenai cara atau teknik untuk membuat kuih tradisional seperti Bubur Tiga
Rasa, Kuih Jorong dan Kacang Berempah.
“Dengan adanya program seperti ini, para ahli akan mendapat pengetahuan
terbaru tentang cara membuat kuih tradisional dan seterusnya memberi peluang
kepada mereka berniaga bagi menjana pendapatan keluarga di masa akan datang,”
katanya.
Selain itu Program Membuat Kuih Tradisional kata Suzana juga secara tidak
langsung akan merapatkan lagi hubungan tali silaturahim dikalangan para ahli
PPWS Kampung Hulu dari masa ke semasa.
Malah program terbabit juga menurut beliau secara tidak langsung dapat
membuktikan bahawa PPWS Kampung Hulu aktif dalam menganjurkan pelbagai aktiviti
demi kebaikan para ahlinya.
“Justeru saya berharap agar para ahli PPWS Kampung Hulu dapat memanfaatkan
sepenuhnya ilmu pembuatan kuih tradisional yang mereka pelajari menerusi
program tersebut selepas ini,” katanya.
Terdahulu teknik pembuatan kuih tradisional iaitu Bubur Tiga Rasa, Kuih
Jorong dan Kacang Berempah ini telah dikendalikan oleh Temah binti Embong dan
Khamisiah binti Jolhi.
Difahamkan bahawa PPWS Kampung Hulu telah bercadang menganjurkan aktiviti
Bazaria dan Basikal Ton sempena tiga tahun penubuhan Warisan Pemuda Kampung
Hulu pada bulan Julai ini.
Tamat.
No comments:
Post a Comment