Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Monday, June 25, 2012

PPWS Kampung Hulu lancar projek buat kuih tradisional
Caption:

1. UNTUK ALBUM...Suzana (tengah) ketika bergambar kenangan bersama ahli di hadapan kuih tradisional sebaik  sahaja tamat program itu kelmarin.

2. MENYELERAKAN...Gambar menunjukkan  Kuih Jorong, Kacang Berempah dan Bubur Tiga Rasa yang telah berjaya disiapkan oleh PPWS Kampung Hulu kelmarin.

SRI AMAN, Isnin (18 Jun) – Usaha pembangunan wanita diperhebatkan apabila Persekutuan Perkumpulan Wanita Sarawak (PPWS) Kampung Hulu menganjurkan Program Membuat Kuih Tradisional di kediaman Khamisiah Jolhi di Kampung Hulu, Sri Aman kelmarin.

Pengerusi PPWS Kampung Hulu, Suzana binti Kassim berkata program yang bermula dari jam 2 hingga 5 petang itu telah melibatkan penyertaan sejumlah 30 orang ahli PPWS terbabit.

“Program terbabit bertujuan untuk mendidik para ahli PPWS Kampung Hulu mengenai cara atau teknik untuk membuat kuih tradisional seperti Bubur Tiga Rasa, Kuih Jorong dan Kacang Berempah.

“Dengan adanya program seperti ini, para ahli akan mendapat pengetahuan terbaru tentang cara membuat kuih tradisional dan seterusnya memberi peluang kepada mereka berniaga bagi menjana pendapatan keluarga di masa akan datang,” katanya.

Selain itu Program Membuat Kuih Tradisional kata Suzana juga secara tidak langsung akan merapatkan lagi hubungan tali silaturahim dikalangan para ahli PPWS Kampung Hulu dari masa ke semasa.

Malah program terbabit juga menurut beliau secara tidak langsung dapat membuktikan bahawa PPWS Kampung Hulu aktif dalam menganjurkan pelbagai aktiviti demi kebaikan para ahlinya.

“Justeru saya berharap agar para ahli PPWS Kampung Hulu dapat memanfaatkan sepenuhnya ilmu pembuatan kuih tradisional yang mereka pelajari menerusi program tersebut selepas ini,” katanya.

Terdahulu teknik pembuatan kuih tradisional iaitu Bubur Tiga Rasa, Kuih Jorong dan Kacang Berempah ini telah dikendalikan oleh Temah binti Embong dan Khamisiah binti Jolhi.

Difahamkan bahawa PPWS Kampung Hulu telah bercadang menganjurkan aktiviti Bazaria dan Basikal Ton sempena tiga tahun penubuhan Warisan Pemuda Kampung Hulu pada bulan Julai ini.

Tamat.

No comments:

Post a Comment