Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Monday, June 25, 2012

Pemimpin SWP dinasihat jangan ajar penduduk pasal politik - Raying


Caption: SELAMAT DATANG...Rayong (belakang kiri) ketika mengiringi ketibaan Nyalau (depan) sebaik sahaja tiba untuk merasmikan majlis itu di Rumah Will, Stuga hari ini.

ENGKILILI, Sabtu (16 Jun) – Barisan pemimpin Parti Pekerja Sarawak (SWP) dinasihat agar tidak mengajar rakyat dalam kawasan Parlimen Lubok Antu mengenai hal politik kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Engkilili, Dr Johnnical Rayong Ngipa.

Katanya kebanyakkan barisan pemimpin SWP tidak lagi diperlukan oleh rakyat dan ia secara tidak langsung menidakkan kelayakan mereka untuk mengajar rakyat khasnya di kawasan Lubok Antu mengenai hal tersebut.

“Mengapa tiada pembangunan seperti jalan raya di kawasan pimpinan Larry Sng (Pelagus) dan bapanya Datuk Sng Chee Hua (Julau) ketika kedua-dua mereka menjadi wakil rakyat di situ dahulu?

“Lagipun barisan pemimpin SWP yang lain seperti Josephine Mawan dan Munan Laja juga pernah tewas dalam pilihan raya dahulu. Justeru rakyat dinasihat agar tidak mudah terpengaruh dengan doktrin politik mereka selepas ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Mesra Rakyat anjuran Jabatan Kemajuan Masyarakat atau KEMAS Parlimen Lubok Antu yang berlangsung di Rumah Will, Stuga, Engkilili hari ini.

Selain itu Rayong juga mahu rakyat sedar bahawa hanya Parti Rakyat Sarawak (PRS) adalah merupakan komponen parti Barisan Nasional (BN) yang mempertahankan kerusi Parlimen Lubok Antu dan bukannya SWP.

“SWP adalah sebuah parti pembangkang dan bukannya BN. Jangan terima kehadiran parti seperti ini melainkan sokonglah calon BN di Lubok Antu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang,” katanya.

Terdahulu Program Mesra Rakyat anjuran Jabatan Kemajuan Masyarakat yang berlangsung di Rumah Will, Stuga itu telah dirasmikan oleh Ahli Parlimen Lubok Antu, William Nyalau anak Badak.

Tamat.

No comments:

Post a Comment