Caption: BANGGA...Wan Ahmad (tengah) ketika merakamkan gambar kenangan
bersama peserta Program Menu Rakyat 1 Malaysia di sini hari ini.
SRI AMAN, Khamis (15 Mac) – Peserta Program Menu Rakyat 1 Malaysia bebas menentukan kandungan
makanan yang mereka tawarkan kepada pelanggan masing-masing di bawah program
tersebut.
Dengan kata lain kerajaan tidak menentukan kandungan makanan yang harus
disediakan dalam menu terbabit kata Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri,
Koperasi Dan Kepenggunaan Sarawak (KPDNKK), Wan Ahmad Uzir Haji Wan Sulaiman.
“Terdapat pengusaha gerai dan restoran makanan yang enggan menyertai
program ini kerana mereka memikirkan bahawa kerajaan yang menentukan kandungan Menu
Rakyat 1 Malaysia dan bukannya mereka.
“Justeru saya berharap agar para pengusaha gerai dan restoran yang mahu
menyertai program ini faham bahawa kandungan Menu Rakyat 1 Malaysia sebenarnya ditentukan
oleh mereka dan bukannya kita (kerajaan),” jelas beliau.
Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika berlangsungnya Majlis
Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Peserta Menu Rakyat 1 Malaysia di Bilik
Mesyuarat Pejabat KPDNKK Bahagian Sri Aman hari ini.
Selain itu Wan Ahmad turut memberitahu bahawa sejumlah 92 buah kedai dan
restoran makanan di negeri Sarawak telah menyertai Program Menu Rakyat 1
Malaysia semenjak ia mula dilancarkan pada bulan Julai tahun lepas.
“Kerajaan mensasarkan pembabitan sejumlah 150 buah kedai dan restoran
makanan untuk menyertai Program Menu Rakyat 1 Malaysia berkenaan pada
penghujung tahun ini.
“Justeru kita akan terus menghantar pegawai untuk meninjau restoran yang
boleh menawarkan makanan (termasuk minuman) di bawah harga RM5 dan RM2.50 untuk
sarapan pagi dari masa ke semasa,” katanya.
Kerajaan katanya juga akan membantu restoran yang menyertai Program Menu
Rakyat 1 Malaysia ini dengan menyediakan banner iklan untuk mereka atau promosi
menerusi laman web internet.
“Paling penting di sini ialah Program Menu Rakyat 1 Malaysia ini mampu
membantu rakyat berpendapatan rendah dan juga mereka yang mahu berjimat-cermat
dalam menikmati makanan di restoran,” katanya.
Terdahulu Wan Ahmad telah menyerahkan sijil kepada lima buah kedai makanan
di Bandar Sri Aman yang menyertai program terbabit antaranya ialah Restoran
Seribu Dinar, Nur Salam Cafe, Aman Briyani Cafe, Asam Pedas dan Gerai Seri
Bestari.
Tamat,
No comments:
Post a Comment