Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak di sekitar kawasan Sri Aman, Simunjan, Balai Ringin, Pantu, Engkilili dan Lubok Antu. Anda boleh mengirim e-mail bahan berita anda ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran secara percuma selepas ini. Terima kasih bosss

Wednesday, September 5, 2012

Nyalau cadang pelan bina jalan raya inisiatif swasta


Caption: RASMI... Ahli Parlimen Lubok Antu, William Nyalau (dua kanan) bersama ADUN Engkilili, Dr Rayong ketika memotong reben sebagai simbolik Majlis Penyerahan Cek Pampasan di Nanga Tebat Ulu Skrang, Engkilili kelmarin.

ENGKILILI, Selasa (28 Ogos) – Projek pembinaan jalan raya menerusi inisiatif pihak swasta telah dijadikan sebagai cadangan untuk dikemukakan kepada Kerajaan Pusat bagi tujuan perlaksanaannya di kawasan Parlimen Lubok Antu selepas ini.

Ahli Parlimen Lubok Antu, William Nyalau Badak berkata cadangan terbabit melibatkan projek pembinaan dua rangkaian jalan raya yang menghubungkan kawasan Ulu Engkari dan Ulu Lemanak.

“Saya telah pun mengemukakan cadangan mengenai projek pembinaan jalan raya menerusi inisiatif pihak swasta ini kepada pihak Kerajaan Pusat semenjak sebulan yang lepas tapi masih belum mendapat maklumbalas hingga sekarang.

“Cadangan berkenaan saya anggap amat penting memandangkan  projek pembinaan jalan raya menerusi inisiatif pihak swasta adalah dilihat lebih cepat dan efektif,” menurut beliau.

Nyalau berkata demikian kepada pihak pemberita media setelah selesai menyempurnakan Majlis Penyerahan Cek Pampasan yang berlangsung di Nanga Tebat, Ulu Skrang, Engkilili kelmarin.

Nyalau memberitahu bahawa pihak swasta boleh melaksanakan projek tersebut dengan menggunakan dana mereka terlebih dahulu sebelum membuat tuntutan daripada pihak kerajaan sebaik sahajai selesai projek terbabit.

Menurut beliau lagi kedua-dua cadangan projek jalan raya berturap di kawasan Ulu Engkari dan Ulu Lemanak terbabit masing-masing dianggarkan menelan kos pembinaan bernilai RM100 juta.

“Justeru saya berharap agar Kerajaan Pusat dapat meluluskan segera cadangan bagi membina rangkaian jalan raya berturap di Ulu Engkari dan Ulu Lemanak menerusi inisiatif pihak swasta ini demi kebaikan rakyat di situ pada masa akan datang,” katanya.

Terdahulu seramai 61 orang pemilik tanah dari dua buah rumah panjang iaitu Nanga Mejong dan Nanga Murat menerima cek pampasan yang mencatatkan nilai keseluruhan berjumlah RM628,000 pada majlis itu.

Wang pampasan telah dibayar kepada kesemua pemilik tanah dari kawasan rumah panjang tersebut setelah tanaman milik mereka terjejas berikutan pembinaan jalan raya di Ulu Skrang.

Hadir sama ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Engkilili, Dr Johnnical Rayong Ngipa, Residen Bahagian Sri Aman, Johnathan Lugoh, Jurutera Bahagian JKR Sri Aman, Casidy Morris dan Ketua Polis Daerah Lubok Antu, DSP James Jonathan.

Tamat.

No comments:

Post a Comment